Over Van Ravensteyn

Geplaatst op vrijdag 09 augustus 2024 @ 23:29 , 145 keer bekeken

Sybold van Ravensteyn in zijn werkkamer


Tussen 1930 en 1960 was de eigenzinnige architect Sybold van Ravesteyn beeldbepalend voor de spoorweg­architectuur in de zuidelijke helft van Nederland. Hij ontwierp strakke functionalistische seinhuizen en neobarokke stations met krullen, ornamenten en beelden­colonnades. Er wordt wel gezegd dat Van Ravesteyn enkele van de mooiste én lelijkste gebouwen van het land heeft ontworpen.

Ondanks recente herwaardering voor de flamboyante facetten van zijn werk bleven maar enkele van zijn spoorweg­gebouwen bewaard. Zo werd zijn magnum opus, het centraal station van Rotterdam, in 2008 gesloopt. 

Sybold van Ravesteyn (1889-1983) studeerde in Delft en begon in 1912 als ingenieur bij de Dienst Weg en Werken van de Staatsspoorwegen, later opgegaan in de NS. De eerste jaren assisteerde hij bij grote projecten zoals de Inktpot (station Utrecht) van zijn baas George van Heukelom. Vanaf 1921 ging hij zelf ontwerpen, in het begin vooral utiliteitsgebouwen. Voor eigen gebruik en kennissen ontwierp hij meubelen geïnspireerd op De Stijl.

Van Ravesteyn voelde zich oorspronkelijk verwant aan De Stijl en het Nieuwe Bouwen. Hij had goede contacten met Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud, en was lid van de architectengroep De 8 en Opbouw. In de jaren 30 zou hij een heel eigen, decoratieve en neobarokke stijl ontwikkelen.

Na de pensionering van Van Heukelom ontstond zo een scheiding tussen de spoorweg­architectuur in Zuid-Nederland, met de gebogen lijnen van Van Ravesteyn, en in het noorden van het land volgens het functionalisme van zijn collega H.J. Schelling.

Naast de ontwerpen voor de spoorwegen ontwierp hij ook de architectuur voor Diergaarde Blijdorp, enkele woningen en objecten zoals een tankstation. Ook inrichting met meubels was van zijn hand. 

Ook bij Diergaarde Blijdorp en woningen zien we het gebruik van beton, ronde lijnen en grote glaspartijen. Inspiratie uit zijn bezoeken aan Italië vinden we ook terug in de uitbreiding van station Hoek van Holland Haven en station Nijmegen.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: